LOCATION: MEDINDIE, SOUTH AUSTRALIA

COMPLETION: 2017

Our vision and ambition for the Dutton Terrace Alterations was to transcend the conventional Adelaide villa extension paradigm, instead of creating pavilion rooms, using abstract planes, textures and surfaces in a more integrated relationship with the landscape to create wow factor, inspiring the client and their adult kids to spend more time together, live and entertain there.

The Dutton Terarce Alterations involved a contemporary single level extension and refurbishment to a local heritage listed sandstone and red brick villa nestled within generously landscaped grounds.

We made several key design moves with this project. The first move was to introduce an angled teak batten wall as a central organizing feature, unpacking the compartmentalized nature of the existing villa and opening up generous garden vistas and linkages. The batten screen introduces warm friendly tones and changes in transparency to discretely conceal a tasting room and form an elegant back drop to the dining space. A honed bluestone bench seat with concealed storage and bespoke back-rest follow the screen transcending into a star jasmine trellis and daybed toward the garden. The second move was to introduce a more refined teak screen opposite to veil the existing orthogonal features of the house. The screen and 9m wide telescopic sliding door work together to provide wow factor, seamless indoor/outdoor linkage, and valuable storage space for the outdoor kitchen, audio visual equipment, games and display for collectibles. The third move was to introduce a sculptural, stepped, gull wing roof with angled fascia lines that gesture outward to the garden. This roof line enabled us to introduce abundant daylight, shade and natural ventilation through large overhangs and an openable high level clerestory window line. More intimacy could be achieved within the dining and tasting room spaces by lowering the ceiling.

A variety of quality spaces was created that anticipate and adapt to the evolution of family life in-particular the clients’ and their childrens’ changing needs and preferences – keeping the family together longer. Indoor and outdoor spaces are directly interlinked and readily re-configurable for large group, small group and individual uses.

A simple palette of timber, glass, and blackened steel combined with carefully considered, highly integrated joinery elements and detailing create a counterpoint to the well preserved heritage villa. The overall ambience we set out to achieve was to evoke a sense of quality, expansiveness, surprise and delight.